foto: Maestrul Fu Qingquan
Cele șase principii ale fericirii descrise de Grandmaster Fu Zhong Wen:”Să-i ajuți pe ceilalți. Să manifești bunătate. Să fii tolerant. Să fii recunoscător pentru clipa de față. Să dezvolți încrederea în tine însuți. Să practici taijiquan ca filosofie de viață.”
Maestrul Fu Zhong Wen (1903–1994), nepotul Maestrului Yang Cheng Fu, a fost, de la o vârsta foarte fragedă, discipol al acestuia din urmă, însoțindu-l de mic în toată China la cursuri și demonstrații. In 1944 a fondat Yongnian Tai Chi Association prin care a continuat munca unchiului său de a împărtăși lumii bogăția Taijiquan-ului. Maestrul Fu Zhong Wen s-a căsătorit cu Zou Kuei Cheng, strănepoata lui Yang Chien Hou, fiul lui Yang Lu Chan.
“Arta Tai Chi-ului înseamnă mișcare continuă, însă mișcarea îsi are ca sursă starea de liniște. Căutarea liniștii în cadrul mișcării este ceea ce ne ajută să ne menținem sănătatea și să inlăturam boala.”
Maestrul Fu Zhong Wen
Maestrul Fu Sheng Yuan (1931 – 2017) a început să învețe Taijiquan de la vârsta de nouă ani de la tatăl său, Maestrul Fu Zhongwen, și mai târziu a predat Taijiquan în multe părți ale Chinei. Când guvernul chinez a început să permită emigrarea, Maestrul Fu Sheng Yuan s-a mutat cu familia în Australia (1989), unde a fondat o nouă școală. Adaptarea nu a fost ușoară, stilul tradițional nu era foarte cunoscut peste hotarele Chinei atunci, însă cu multă rabdare și dedicare a reușit să îl faca popular și a început să călătoreasca apoi în întreaga lume pentru a răspandi Taiji-ul tradițional autentic. El și-a dedicat întreaga viață acestei misiuni, iar principiile care l-au ghidat, atât în viată, cât și în practică, au fost: loialitate, prietenie, corectitudine, umanitate.Maestrul Fu Qing Quan (James Fu) (născut la Shanghai în 1971), a VI-a generație din maeștrii familiei Yang, fiul lui Fu Sheng Yuan, a primit de mic copil învățătura, atât de la bunicul său, de care a fost foarte apropiat, cât și de la tatăl său. În 1988 a fost campion național al Chinei la Taiji cu sabia din stilul Yang, iar în 1989 campion național la Taijiquan stilul Yang. Federația Chineza de Wushu i-a acordat gradul de 7 Duan, fiind în momentul respectiv cel mai tânăr practicant de wushu căruia i s-a acordat acest grad. Conduce astăzi Yongnian Tai Chi Association și continuă să predea Taijiquan stilul tradițional în întreaga lume: China, Japonia, India, Malaezia, Australia, Statele Unite, Spania, Portugalia, Franța. Este un maestru și un om autentic, cu un mod de predare original; împartașește comoara moștenită cu multă caldură, umor, pasiune , seriozitate, entuziasm, creativitate, modestie și apreciere față de invățăturile strămoșilor săi.
Mai jos sunt câteva fragmente dintr-un interviu din 2010 cu Maestrul James Fu, un maestru modern, dar cu respect profund față de tradiție :
”Cel mai important lucru este acela de a proteja cultura noastră originală. Atunci misiunea mea personală este de a aduce tinerii către această artă. Mulți cred că este doar pentru vârstnici. Chiar și in China aud adesea: Tai Chi este benefic, dar e prea devreme acum pentru mine să practice, poate la bătrânețe. La care raspunsul meu este: Va fi prea târziu.”
Cum s-a modificat Taiji-ul așa incât să se adapteze societații contemporane? ”Aceasta este o mare dispută chiar și în China. Care este mai bună: varianta tradițională sau cea modernă? Cred că despre orice cultură am vorbi, trebuie să urmezi tradiția pas cu pas. Noi am încercat sa aducem mici schimbări pentru a ne adapta timpurilor, dar nu complet. Am schimbat doar modul în care predăm.”
”Astăzi totul este modern, simplificat și rapid. Toata lumea se grăbește. Mi-am întrebat studenții: Vă grabiți și să muriți? Cateodată este nevoie sa încetinești ritmul. Am învățat de asemenea sa văd partea pozitivă din oameni. Prin Tai Chi de fapt înveți ca nimic nu este sută la sută perfect. Fiecare monedă are două fețe.”